Omáčka šípková

Rozpočet: 5 dkg sušených šípků nebo 10 dkg šípkové zavařeniny, 3 lžíce vinného octa, ¾ l vody, 4 lžíce červeného vína, 2 hřebíčky, skořice, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, citron, 2 dkg másla, 3 dkg mouky, sůl.

 

Do kamenného hrnce dáme sušené šípky nebo šípkovou zavařeninu, vinný ocet, vodu, červené stolní víno, hřebíčky, kousek celé skořice, pepř, nové koření, kousek citronové kůry a šťávu z celého citronu. Vše vaříme tak dlouho, až se šípky rozvařují (asi 1 hodinu). Omáčku zahustíme máslovou jíškou a necháme ji ještě asi 20 minut povařit, aby zhoustla. Pak omáčku procedíme, podle chuti osolíme a hodně horkou podáváme ke zvěřině.