(Potápka) roháč
Roháč je naše největší potápka, váží okolo 1 kg. Škodí chytáním malých rybek, proto je povolen jeho lov na plůdkových a výtažních rybnících od 16. srpna do 31. října. Zvěřina, zvláště mladých ptáků, je poměrně chutná.
Rozpočet: 1 roháč, sůl, mořidlo (viz mořidla), 10 dkg slaniny, ½ l kyselé smetany, 2 x 5 dkg másla, 1 dkg hladké mouky, lžička kaparů, špetka tlučeného pepře.
Pták se oškube, opálí, vykuchá a dá se do mořidla na 2 – 3 dny. Po vyjmutí z mořidla se zvěřina protáhne slaninou obalenou v soli a pepři. Peče se na slaninových řezech a másle za stálého podlévání vznikající vlastní šťávou, do které přidáme postupně smetanu.
Játra z roháče upravíme zvlášť. Nakrájené na plátky podusíme na cibulce a másle, pak lehce zaprášené moukou s přidáním kaparů zalijeme zbývající smetanou.
Takto upravená játra nakonec spojíme s hotovou šťávou z upečeného roháče a po uvaření podáváme zvlášť k pečené zvěřině.