Křepelky pečené, zapékané s hráškovým pyré

Z francouzské kuchyně

 

Rozpočet: 5 křepelek, 10 vinných listů, 25 dkg slaniny, 20 dkg másla, ½ dkg celeru, 6 – 10 dkg šunky, ½ kg hrášku, 1 hlávkový salát, 4 snítky petrželky, 1 l vařící vody, sůl.

 

Očištěné křepelky osolíme a zabalíme do vinných listů, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a pokladli tenkými plátky slaniny. Ovážeme nití a vložíme na rozpálené máslo a upečeme skoro do měkka.

Zelený hrášek, čerstvě vyloupaný, vložíme do osolené vařící vody, přidáme srdíčko hlávkového salátu, několik snítek petrželky a uvaříme do měkka. Ocezený jej prolisujeme i se salátem, kašovinu přisolíme, osladíme a povaříme do zahoustnutí. Potom k ní přidáme čerstvé máslo. Ohnivzdornou mísu vyložíme tenkými plátky šunky, potřeme máslem a na to urovnáme pečené křepelky, zbavené vinných listů i slaniny. Křepelky potřeme rovněž kašovinou a v horké troubě prudce dopečeme (asi 10 minut).