Medvědí kýta podle pyrenejského způsobu
Ze španělské kuchyně
Rozpočet: 2 kg medvědí kýty, 2 – 3 citrony, 1 l bílého vína, ¼ l pálenky, sůl, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 10 zrn celého pepře.
Medvědí zvěřinu očistíme. Do hluboké mísy nalijeme víno, pálenku, šťávu z citronů a přidáme koření. Do této marinády naložíme na 1 až 2 dny připravenou medvědí zvěřinu, a není-li úplně ponořena, občas ji obracíme. Pak ji vyjmeme, osolíme, vložíme do pekáče a pečeme do změknutí. Na každý 1 kg zvěřiny počítáme asi 1 hodinu.
Hotovou pečeni naporcujeme a obkládáme hlavičkami vařeného chřestu politého máslem. Porce pečeně můžeme polévati španělskou omáčkou (viz omáčky).