Medvědí pečeně po ruském způsobu
Z ruské kuchyně
Rozpočet: 2 kg medvědí zvěřiny, sůl, 20 dkg slaniny, 10 dkg másla, 10 bobulek jalovce, 10 zrn celého pepře, mořidlo (viz mořidla).
Pro tuto úpravu se nejlépe hodí kýta nebo hřbet z mladého medvěda. Očištěnou zvěřinu naložíme do mořidla asi na 4 až 5 hodin. Pak ji vyjmeme, proslaníme, osolíme, přidáme koření a vložíme na pekáč. Podlijeme ji a necháme v troubě péci 3 až 4 hodiny a často obracíme. Při pečení zvěřinu ještě potíráme máslem a pečeme do zlatova.
Zvěřinu ze starších kusů musíme nechat několik dní naloženou v mořidle a 1 den v mléce.
Měkkou zvěřinu nakrájíme a podáváme politou vlastní šťávou.
Příloha: brambory.