Bažant dušený po labužnicku
Rozpočet: 1 bažant, sůl, špetka tlučeného pepře, 15 dkg másla, 1 cibule, 1 mrkev, 2 kolečka citronu, 1 bobkový list, 5 zrnek pepře, 2 hřebíčky, 2 sklenky bílého vína, 2 lžíce kyselé smetany.
Dobře vyčištěného bažanta vytřeme uvnitř solí a tlučeným pepřem, zašpejlíme a polijeme horkým máslem. Přidáme k němu na kolečka nakrájenou cibuli, mrkvičku, koláčky citronu, bobkový list, zrnka pepře, hřebíčky a bílé víno. Dusíme zvolna 1 – 1 ½ hodiny. Když je měkký, vyjmeme ho z pekáče, do šťávy přidáme kyselou smetanu a vše chvilku povaříme. Po procezení se bažant vloží zpět do hotové šťávy a pěkně prohřátý se podává.