Bažant s čočkou
Rozpočet: 1 bažant, sůl, 15 dkg slaniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, proužek citronové kůry, 2krát ½ l hovězí polévky, ¼ kg čočky, 2 lžíce mouky.
Bažanta nemusíme k této úpravě nechat uležet. Výhodně můžeme použít i starého bažanta. Vykuchaného, očištěného bažanta dobře nasolíme, obalíme plátky slaniny, ovážeme nití nebo provázkem. Dáme do kastrolu, přidáme cibuli, pepř, citronovou kůru (bez bílé dužiny) a zalijeme hovězí polévkou.
Mezitím vaříme v hovězí polévce do poloměkka čočku. Měkkého bažanta vyjmeme, šťávu procedíme, zaprášíme moukou, podlijeme polévkou a promísíme s čočkou. Bažanta do toho vložíme a dusíme do měkka tak dlouho, až se šťáva vpije do čočky. Vše urovnáme na mísu a podáváme.