Bažantí pochoutka

Rozpočet: prsíčka ze 2 bažantů, 10 dkg másla, 1/8 l polévky, na špičku nože bílý pepř, ¼ l šlehané smetany, 25 dkg rosolu na ozdobu, 5 dkg žampionů, sůl.

 

Z mladých očištěných bažantů vykrájíme zvěřinu z prsíček, dáme do hrnce, přidáme k nim máslo, zalijeme polévkou z kostí a postavíme do parní lázně, v níž maso uvaříme do měkka. Vařené maso umixujeme s 1 lžící rosolu, opepříme, osolíme. Zvlášť hustě ušleháme smetanu a po částech (velmi opatrně) ji zamícháme do bažantí pěny. Touto kašovinou naplníme formu s dobře přiléhajícím víkem a dáme do lednice. Před podáváním ponoříme formu chvíli do vlažné vody, obsah vyklopíme na skleněnou mísu a ozdobíme sekaným rosolem (aspikem).