Černá zvěřina na víně
Rozpočet: 1 kg zvěřiny, 1 cibule, sůl, ¾ litru červeného vína, 5 dkg loje (sádla), 5 dkg mouky, 2 lžičky práškového cukru, citronová kůra (šťáva).
Hrudí z černé zvěřiny oškrábeme, očistíme a vložíme do kamenné nebo porcelánové nádoby, jejíž dno vyložíme rozkrájenou cibulí, celerem, petrželí a mrkví a zvěřinu zalijeme mořidlem. Necháme ji odležet 24 hodiny i déle (podle stáří zvěřiny). Před vařením přendáme maso do hrnce, zalijeme je asi ¾ l červeného vína a sběračkou mořidla a necháme vše i s kořením do měkka dusit. Mezitím uděláme buď z čerstvého hovězího loje, nebo sádla zlatavou jíšku, přidáme cukr a necháme hodně zčervenat. Když je maso dostatečně měkké, rozkrájíme je na díly, a polévku, ve které jsme je dusili, zahustíme připravenou jíškou. Omáčku pak ještě okořeníme strouhanou citronovou kůrou, šťávou (podle chuti) a přidáme sklenku červeného vína. Zvěřinu vložíme do omáčky a necháme ji ještě zahřát, abychom pokrm dávali na stůl hodně horký. Dosolíme podle chuti.