Divoká husa nadívaná
Z jihoslovanské kuchyně
Rozpočet: 1 divoká husa, sůl, 2 žemle, 1 dl bílého vína, 10 dkg másla, 1 vejce, muškátový oříšek, 10 dkg sádla, 1 cibule, zelená petrželka, polévka, 2 jablka.
Mladou očištěnou husu osolíme a naplníme touto nádivkou: na kostky nakrájíme žemle a polijeme je bílým vínem; pak utřeme zvlášť máslo s jedním žloutkem, se solí a strouhaným muškátovým oříškem. Přidáme k tomu na sádle osmaženou krájenou cibulku a trochu sekané zelené petrželky a vše důkladně promícháme se sněhem z bílku. Naditou husu zašijeme a pečeme na kousku sádla v troubě, občas podléváme polévkou z husích drůbků.
Pro změnu chuti přidáme do nádivky ještě dvě na kostky pokrájená oloupaná jablka.