Lyska pečená
Rozpočet: 1 lyska, 1 l kyselého mléka, sůl, špetka mletého pepře, 10 dkg slaniny, 10 dkg másla,
20 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 zrn pepře, 5 bobulek jalovce, ¼ l kyselé smetany, kůrka chleba.
Lysku stáhneme z kůže, vyvrhneme ji a zbavíme všeho viditelného tuku a na několik hodin ji vložíme do kyselého mléka. Pak ji opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a protáhneme slaninou. Na másle podusíme krájenou kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme bobkový list, několik zrn pepře a jalovce, kůrku chleba a lysku. Za častějšího podlévání lysku chvíli podusíme a potom dopečeme v troubě.
Šťávu nakonec prolisujeme (přilijeme trochu kyselé smetany) a přidáme k pečení.
Příloha: knedlík, brambory, rýže a zeleninový salát.