Mufloní zvěřina na smetaně

Rozpočet: 1 kg mufloní zvěřiny, sůl, 10 dkg slaniny, 10 dkg másla, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, proužek citronové kůry, ½ l kyselé smetany, 1 lžíce mouky.

 

Zvěřinu naložíme na několik dní do mořidla a každý den ji obracíme. Před úpravou ji vyndáme a osušíme. Usmažíme na másle cibuli a zeleninu (celer, mrkev, petržel), přidáme bobkový list, tymián, pepř, nové koření a kousek citronové kůry (bez bílé dužiny). Zvěřinu vložíme na osmaženou zeleninu, osolíme a dusíme pod pokličkou; často podléváme horkou vodou, popřípadě i smetanou. Když zvěřina změkne, vyndáme ji, omáčku propasírujeme a zahustíme moukou rozkvedlanou ve zbytku smetany. Zvěřinu rozdělíme na porce a znovu vložíme do omáčky a necháme prohřát. Omáčku podáváme jednak na míse se zvěřinou, jednak v omáčníku.

Příloha: knedlík.