Pečený srnčí hřbet

Z americké kuchyně

Rozpočet: 1 kg srnčího hřbetu, 8 – 10 stroužků česneku, 3 lžíce olivového oleje.

Omáčka: 1 dl olivového oleje, ½ cibule, 2 polévková lžíce kečupu, špetka mletého pepře, z ½ citronu šťáva, sůl, lžička hořčice, svažeček petrželky nebo pažitky.

 

Srnčí hřbet potřeme rozříznutým stroužkem česneku. Půlky stroužků česneku upevníme do drobných štěpinek, silných asi jako párátka. Tyto štěpinky (8 – 10 kusů) vložíme do otvorů napíchaným nožem do hřbetu podél páteře. Celý hřbet důkladně potřeme olivovým olejem.

Zatím si připravíme omáčku. Smícháme olivový olej, velmi jemně nastrouhanou cibuli, kečup, mletý pepř, citronovou šťávu, hořčici a sůl.

Na dřevěnou tyčku – rozměrů tužky – přivážeme svazeček petrželky nebo pažitky, takže vznikne jakási mašlovačka.

Předem připravený srnčí hřbet vložíme do kastrolu na olej a po každé straně rychle opečeme (2 – 3 minuty). Pak již hřbet pečeme zvolna do měkka a potíráme každé 2 – 3 minuty připravenou omáčkou. K potírání používáme mašlovačkou z petrželky.

Před podáváním odstraníme dřevěné štěpinky a hřbet rozkrájíme podél vláken, tedy na další pruhy podél páteře.

Příloha: chléb nebo veka.