Tetřev pečený IV

Rozpočet: 1 tetřev, mořidlo, bobkový list, cibule, 5 dkg másla, 10 dkg slaniny, 2 vejce, sklenka hovězí polévky, ¼ l kyselé smetany, sůl.

 

Tetřeva dobře oškubeme, vykucháme a vymyjeme a ponoříme do vychladlého mořidla, v němž jej necháme na chladném místě týden odležet; každý den jej však obracíme. Po týdnu tetřeva vyjmeme, dobře protáhneme slaninou, podlijeme polovinou kyselého nálevu a necháme v troubě péci. Tetřeva častěji podléváme a potíráme máslem, pak jej obrátíme, přilijeme kyselou smetanou a přidáme citronovou kůru. Upečeného tetřeva rozkrájíme, položíme na mísu a polijeme. Omáčku připravíme tak, že do původní přecezené omáčky přidáme 2 žloutky rozkloktané v trošce hovězí polévky a za stálého míchání zahříváme (nesmí se však vařit, žloutky by se srazily), až omáčka zhoustne. Při vaření omáčku ochutnáme a přidáme podle potřeby octa nebo soli. Hustou omáčkou pak tetřeva polijeme.