Paštika ze zaječího předku

Ze staročeské kuchyně

Rozpočet: 1 zaječí předek a játra, srdce a plíce, 10 dkg sádla nebo slaniny, 3 dkg celeru, 6 dkg cibule, 3 dkg petržele, 5 dkg mrkve, 40 dkg telecích nebo vepřových jater, 15 dkg uzeného bůčku, sůl, na špičku nože paštikové koření, 3 dkg sádla, 1 arch pergamenového papíru, 1 hlávka salátu, zelená petrželka.

 

Na sádle nebo slanině usmažíme do růžova nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Předek zajíce s plícemi, srdcem a játry rozkrájíme na menší kousky, dobře vypereme, dáme odkapat, vložíme na připravenou zeleninu a dusíme asi ½ hodiny. Potom přidáme nakrájená telecí játra a vše udusíme do měkka. Měkkou zvěřinu zbavíme kostí, přidáme vařený uzený bůček a vše umeleme dvakrát na strojku nebo umixujeme, osolíme, okořeníme bílým pepřem a dobře promícháme. Z kašoviny upravíme váleček, zabalíme jej do navlhčeného pergamenového papíru, potřeného sádlem, a dáme do chladničky. Úplně studenou paštiku nakrájíme jako salám, upravíme na mísu, ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželkou a podáváme.