Divoký holub dušený I

Rozpočet: 1 holub, 10 dkg slaniny, 10 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, 3 zrna pepře, 3 zrna nového koření, 1 bobkový list, 2 plátky citronu, lžíce octa, 1 dl bílého vína, ¼ l polévky, 1 kostka cukru, 3 dkg másla, lžička mouky, sůl.

 

Na kastrol naklademe pokrájenou slaninu a na ni rozložíme plátky kořenové zeleniny a cibulky, pepř, nové koření, bobkový list a citron bez jader. Směs zpěníme a vložíme do ní proslaněného holuba. Pak přidáme trochu octa, sůl, víno, polévku a dusíme pod pokličkou do měkka. Mezitím uděláme hodně tmavou, přislazenou máslovou zásmažku. Udušeného holuba vyndáme, omáčku zásmažkou zahustíme, povaříme, upravíme chuť, procedíme a vylijeme na rozkrájeného holuba.

Příloha: knedlík nebo rýže se salátem nebo nakládané houby.