Krocan nadívaný
Rozpočet: zvěřina z 1 krocana, játra a žaludek z krocana, 10 dkg másla, 3 vejce, 3 žemle, sůl, lžička sekané petrželky, špetka muškátového oříšku, 10 dkg jedlých kaštanů (mandle), 2 kostky cukru, sklenka mléka nebo vína.
Celého krocana připravíme jako k pečení; nádivkou lze nadít i rozšířený prostor volete.
Nádivka: Utřeme syrová krocaní játra, drobně nakrájíme syrový krocaní žaludek a obojí vložíme do utřeného másla. K tomu přidáme vejce, žemle namočené v mléce nebo víně, sůl, sekanou zelenou petrželku a vše důkladně promícháme. Máme-li jedlé kaštany, pak je oloupeme a osmažíme na másle s cukrem, na drobno je nasekáme a vmícháme do uvedené nádivky. Nemáme-li kaštany, přidáme do nádivky oloupané a na drobno nakrájené mandle.
Krocana dusíme na másle zprvu přikrytého, později jej pečeme bez pokličky v troubě za častějšího podlévání i potírání máslem.
Nádivkou můžeme též vyplnit kůži z krku, zašít a naditý krk upéci.
Upečeného krocana rozporcujeme a poléváme vlastní šťávou.
Příloha: rýže nebo opékané brambory a kompot.