Úprava starých koroptví
Rozpočet: 1 pár koroptví, mořidlo (viz mořidla), sůl, 15 dkg slaniny, 5 dkg másla, 10 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, lžíce mouky, hovězí polévka, z ½ citronu šťáva, sklenka červeného vína.
Staré koroptve nejprve naložíme do mořidla na 4 – 5 dnů. Po této době vyjmeme, opereme, osolíme a prošpikujeme. Do kastrolu dáme máslo, trochu kořenové zeleniny, cibuli, několik zrnek pepře, nové koření, bobkový list a koroptve v tom dusíme do měkka. Měkké vyjmeme, zbývající šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme lžičkou mouky, přidáme polévku, podle chuti citronovou šťávu, sklenku červeného vína, a když je šťáva dobře povařená, procedíme na koroptve.