Tetřívek
Vyskytuje se hlavně v pahorkatinách, místy však vystupuje až na vysokohorské hole. Kohoutek váží 1,5 až 2 kg, slípka má váhu okolo 1 kg. Loví se jen kohoutek, a to od 16. března do 15. května. Zvěřina je velmi chutná, zvláště z mladých ptáků. Mladí tetřívci mají méně zahnuté srpky tatrče (lyry). Mladým ptákům lze také nehtem promáčknout temenní kost; podobnou zkoušku lze učinit i u tetřeva, jeřábka, bažanta i u ostatních větších lovných ptáků (např. u divoké husy, kachny, lysky).
Mladého tetřívka před kuchyňským upotřebením vyháčkujeme a necháme jej nejméně dva dny viset v peří v chladné místnosti. Před další úpravou tetřívka obyčejně neškubeme, nýbrž stahujeme. Je možno jej rovněž vyvrhnout a vložit na několik dní do „hubeného“ mléka.
Čím je kohout starší, tím víc je delší odležení zvěřině na prospěch. Vnitřnosti tetřívka nejsou chutné, nevyrovnávají se hodnotou vnitřnostem našich kurů domácích a zvlášť se neupravují.