Jelení jazyk II
Rozpočet: 1 jelení jazyk, 5 bobulí jalovce, trochu koření (3 zrna pepře, 3 zrna nového koření), 1 hřebíček, hrst šípků, ¼ l vína, ¼ l vývaru z jazyka, 1 lžíce octa, 1 lžička práškového cukru, 5 dkg másla, 3 lžíce smetany, 3 dkg mouky, sůl.
Dobře očištěný jelení jazyk se uvaří ve slané vodě, do které jsme přidali bobulky jalovce, koření a hřebíček; když je jazyk měkký, opatrně se sloupne a nakrájí na stejné části.
Zatím si povaříme sušené šípky ve víně do měkka, protlačíme je sítkem a přilijeme vývar z jazyka, přidáme ocet (podle chuti) a cukr. Z másla a z hladké mouky uděláme zásmažku, kterou zahustíme omáčku. Vše necháme dobře povařit a ještě přidáme nakyslou smetanu. Takto upravenou omáčku nalijeme na jazyk rozložený na míse.
Příloha: knedlík nebo těstoviny, kompot.