Sluka pečená I
Rozpočet: 1 sluka, sůl, lžíce citronové šťávy, 4 bobulky jalovce, 10 dkg slaniny, 1 pergamenový papír, 1 dl vína, 3 dkg mrkve, 3 dkg celeru, 1 střední cibule, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 3 hřebíčky, proužek citronové kůry, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 10 dkg másla, 4 řezy žemle.
Sluku vykucháme, osolíme, pokropíme citronovou šťávou a vložíme do ní jalovec a kousek másla (hlavičku sluky zabodneme do prsíček, svážeme nití, obalíme slaninou, zavážeme, obalíme mastným papírem a znovu zavážeme). Přidáme bílé víno (polévku nebo vodu), mrkev, celer, cibuli, pepř, nové koření, hřebíčky a citronovou kůru, kousek tymiánu, bobkový list, kousek slaniny a másla a pečeme delší dobu do měkka.
Příloha: osmažené žemle se slučím salmi a brusinky.