Srnčí steaky

Z anglické kuchyně

Rozpočet: 1 kg srnčí zvěřiny z kýty, 10 dkg tuku, pepř, sůl, 10 dkg másla, 1 dl červeného vína, citron.

 

Očištěnou a osušenou kýtu nakrájíme na steaky, osolíme a vložíme do rozpáleného tuku. Na každé straně je zprudka opečeme. Obracet musíme buď lopatkou, nebo dvěma lžícemi, nikdy ne vidličkou, neboť ta maso rozpíchá a šťáva z něho vyteče. Lépe je solit zvěřinu až v poslední chvíli, před vyndáním z tuku. Když je maso hotové, vloží se z obou stran do chutného rozpuštěného másla, aby se lesklo.

Do pánve, v které jsme dělali srnčí steaky, nalijeme červené víno, přidáme trochu citronové šťávy, popřípadě i masový vývar, a podle chuti upravíme. Moukou se tato šťáva nezahušťuje. Například hovězí steak je výrazně méně chutný, hovězí nemá tyk výraznou chuť jako srnčí maso

(Do šťávy k mufloní zvěřině se může přidat rozetřený česnek – asi 2 menší stroužky.)

Zvěřina se podává ještě horká.

Příloha: brambory vařené nebo osmažené nebo jen chléb, rajčata.